miércoles, 3 de agosto de 2016

PROBLEMES CONTEXTUALITZATS PROPERS AL ENTORN DEL NOSTRE ALUMNAT

A continuació mostrem problemes contextualitzats de situacions quotidianes propers al seu entorn on els alumnes deuen llegir-lo, entendre-lo, traure les dades i operar amb fraccions. 

Us deixo aquest llistat amb problemes de fraccions perquè podeu practicar.

1) Jorge, Araceli i Lucas han comprat el mateix nombre de sobres de croms. Jorge ha apegat els dos terços dels croms, Araceli la mitat i Lucas els tres quarts. Qui ha pagat més croms?


2) Un agricultor sembra 2/5 de la seua horta de melons i 1/3 de melons d'alger. Si l'horta té 3000m2 quina superfície queda sense sembrar?

3) Una família gasta ¼ dels seus ingressos en el lloguer de la seua vivenda, 1/8 en alimentació i 1/12 en les factures de gas i telèfon Quina fracció dels ingressos li queda per a altres gastos?

4) Un flascó de perfum té una capacitat de 3/20 de litre Quants litres es necessiten per a omplir 30 flascons?

5) Amb un bidó que conté quatre litres i mig de perfum, s'han omplit 30 flascons iguals. Quina és la capacitat d'un flascó?
6) En l'envàs de litre i mig d'un suavitzant per a la roba diu que amb un tap per llavat hi ha 54 llavats. a) Quina fracció de litre cap en cada tap? b) Quants litres farien falta si fóra per a 90 llavats?

7) Un embassament està ple a principis d'estiu. Al juliol perd 3/7 del seu contingut i a l'agost ¾ de què quedava Quina fracció conserva encara a principis de setembre?

8) En una marató han pres l'eixida 1150 participants, però durant la prova han abandonat 330. Quina fracció del total dels inscrits ha arribat al final?

9) En una marató han pres l'eixida 1150 participants. Durant la prova han abandonat 2/7 dels corredors quants han arribat a la meta?

10) D'un depòsit de reg que estava ple, s'han extret, al matí 2/3 del seu contingut i a la vesprada 3/5 del que quedava. Quina fracció de depòsit queda al final del dia?

11) Un agricultor perd 1/3 de la seua collita de blat per culpa d'una plaga d'insectes. Del que li queda, perd 2/5 en un incendi i li queden 1 500 kg. Quants quilos de blat havia collit?

12) Un camió porta a la caixa 3/8 de fruita, 2/5 de verdura i 1/6 de patates. Volem saber: a) Quina fracció de la caixa del camió està ocupada. b) Quina fracció queda lliure.

13) A un grup de 3r d’ESO de 24 alumnes els 3/8 són nois. a) Quants nois hi ha? b) Quantes noies hi ha? c) Quina és la fracció de noies del grup?

14) Un dipòsit conté 6.000 litres d'aigua i en gastem els 5/12.Calcula: a) Quants de litres hem gastat? b) Quants en queden? c) Quina fracció queda al dipòsit?

15). Un vaixell transporta 2500 quilos de pesca congelada. La quarta part és lluç, els 2/5 de la càrrega són sardines del Cantàbric, i la resta marisc. a) Quina fracció del camió està ocupada per marisc? b) Quants quilos de lluç porta el vaixell? c) Quants quilos no són sardines?

16) Un pot de melmelada pesa 250 grams quan és ple només en una cinquena part. Quant pesa quan està ple?

17) Els 5/14 dels alumnes d'un institut són de batxillerat, que són 150 alumnes. Quants alumnes té el centre?

18) He comprat un reproductor MP3 per 45€, amb la qual cosa m’he gastat els 3/19 dels meus estalvis. a) Quant tenia estalviat?
b) Quant hem queda?

19) L’Aina cobra 1.600€ al mes. 3/8 els dedica a pagar la hipoteca i 3/5 de la resta a despeses diverses (rebuts, menjar, etc) a) Quant paga mensualment d’hipoteca? b) Quina fracció dedica a despeses diverses? c) Quina fracció li queda al mes per estalviar? d) Quants de doblers li queden al mes per estalviar?

20) Cada dia estic 1/3 del temps dormint, 3/8 a la feina, 1/12 menjant.a) Quantes hores dorm? b) Quina fracció del dia hem queda lliure? c) Quantes hores lliures tinc cada dia?



No hay comentarios:

Publicar un comentario